Att ge unga trygghet och självförtroende är bättre än förbud

En chefsåklagare vill åtala den som skriver ut P-piller till flickor under femton år. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2742005.svd

Motivering är den lagstiftning som kom 2005 som säger att sex med en person under femton år är våldtäkt oavsett samtycke. Syftet  med lagen är att skydda barn från sexuella övergrepp. Problemet med att åtala de som skriver ut P-piller är fler.

1. Det finns  tillfällen där det är två personer som är jämnåriga som har sex frivilligt och då räknas det inte som våldtäkt enligt lagstiftning.

2. Risken är att detta leder till flera oönskade graviditeter vilket kan leda till fler aborter och lidande för personen som går igenom den.

3. Förbudet löser inte det egentliga problemet, nämligen att unga människor gör sin sexdebut  alltför tidigt. Varför är detta ett problem? Därför att unga tjejer och killar känner sig pressade att bli av med oskulden. Sex skall vara något som man har av fri vilja och berika livet, inte något måste.  Här handlar det om att motarbeta den sexfixering och press på unga människor som finns. Sexualkunskapen i skolan skulle kunna utvecklas och  bli något mer en den rent tekniska undervisning som tyvärr ofta är fallet idag. Ge unga självförtroende och visa att de duger som de är och inte på grund av sexuella prestationer, att sex inte är något som man ska ”få avklarat” utan att det är något som kommer naturligt när tiden är mogen.

Lämna en kommentar